Ce arc mi se potriveste?

From the Blog

Ce arc mi se potriveste?

Motivele pentru care oamenii incearca tirul cu arcul sunt diverse. Unii au parte de un teambuilding in compania in care lucreaza iar una din activitati este tir cu arcul, altii sunt in vacanta si ajung la un festival medieval unde ai mari sanse sa intalnesti chiar si arcari (cei care construiesc arcuri), poti cauta o activitate relaxanta in aer liber si ai mari sanse sa dai peste tirul cu arcul, vezi un anunt care-ti starneste curiozitatea sau vezi vreun film care-ti aduce aminte de copilaria in care trageai cu arcuri facute din crengi de alun. Povestea se poate schimba insa in momentul in care ajungi la un club si faci un curs de initiere, intalnesti si celelalte tipuri de arcuri, vezi tehnici diferite, probe diferite, rezultate diferite si incet incet te apropi de zona care ti se potriveste cel mai mult. Asta inseamna divizia de arc ce-ti place si/sau ti se potriveste. Vei incepe sa cauti cat mai multe informatii, sa urmaresti clipuri cu arcasi, sa vezi diferentele dintre arcurile din acea divizie… pana iti alegi unu cu care vei merge mai departe. Uneori nu e chiar asa usor, se poate intampla sa gresesti in alegere, se poate intampla sa fi influentat sau pur si simplu sa te grabesti fara a cerceta si celelalte divizii indeajuns. In general tipul de arc te caracterizeaza dar nu inseamna ca daca iti plac mai multe sau poate chiar toate… esti superficial. Ideea e ca intr-un final vei ramane la unu chiar daca va fi primul sau vei trece prin multe.

Asa ca spunemi ce arc folosesti sa-ti spun cine esti:

Recurve Olimpic – Vreau in top!

“WORNING!
I may start talking about archery at any time!”

Arcul recurve este chintesenta arcurilor traditionale care au evoluat in decursul a mii de ani separat, pe fiecare continent intalnind cel putin un tip de arc performant. In special s-a folosit lungimea unui long bow si curbele arcurilor asiatice rezultand stabilitate si viteza intr-un singur arc. O proprietate foarte importanta a fost adaugata, sistemul de montare si demontare a bratelor, avand avantajul facilizarii transportului si schimbul bratelor in functie de preferinte. Au fost adaugate diferite accesorii care fac executia mai preciza si constanta, printre acestea enumeram sistemul de ochire, sistemul de stabilizare, sistemele de reglaj al bratelor si al sagetii, reductoarele de vibratii si altele.

Medalia olimpica este visul fiecarui arcas care trage cu arcul recurve. Este o proba sportiva ce impune disciplina si combina exercitiul fizic cu cel mental.

 

Compound – Sunt perfectionist!

“If you don’t like archery then
you probably don’t like me… and I’m ok with that”

La fel sunt si cei ce au creat si evoluat in timp acest arc, cei care au incercat sa perfectioneze fiecare modul, accesoriu sau mecanica a acestui arc. A fost creat initial pentru vanatoare acoperind neajunsurile arcurilor din acea vreme. Forta mare la intinderea maxima a fost aproape eliminata prin folosirea scripetilor descentrati care reduc forta arcului la intinderea maxima cu pana la 80%; lansarea cu degetele care afecteaza intr-o oarecare masura directia corzii a fost inlocuita cu un lansator mecanic ce propulseaza coarda perfect; dimensiunea mai mica pentru a fi mai accesibil in paduri; greutate mai mica; folosirea lentilelor care apropie imaginea tintei; toate acestea au facut ca arcul compound sa fie un arc foarte precis cu un efort mult mai mic.

 

Traditional – Scot razboinicul din mine!

“The history of the bow and arrow
is the history of mankind”

Te incanta paradele sau festivalurile medievale? Te simti in postura eroilor din filmele cu razboi? Ti-a placut sa fi indian in jocurile copilariei? Iti place sa colinzi paduri? Sunt doar cateva din intrebarile la care daca raspunsul e afirmativ inseamna ca unul din multitudinea de arcuri traditionale si se potriveste. Longbow, horsebow, selfbow, flatbow sau oricare alt arc traditional te vor duce in trecut sau te vor ajuta sa lovesti tinte de toate marimile si tipurile, in general la concursurile traditionale vai intalni multe din tintele traditionale precum cele butaneze, coreene, mongole sau englezesti si tot felul de tinte in miscare ce-ti vor pune la incercare abilitatile.

Deci care e arcul tau favorit?

Loading...