Tipurile de concursuri World Archery

From the Blog

Tipurile de concursuri World Archery

World Archery este cea mai raspandita federatie din lume si singura care este acceptata in cadrul Jocurilor Olimpice. Dar nu toate tipurile de concurs si nici toate diviziile sau categoriile sunt acceptate la acest nivel, singurul tip de competitiie fiind cea de target (tinta) la 70 de metri, divizia Recurve Olimpic, Masculin si Feminin Seniori. In acelasi timp sportivii cu dizabilitati pot participa la Jocurile Paralimpice.

Competitii Target (Tinta)

Se desfasoara in sala in perioada de iarna, distanta la care se trage fiind de 18 m, si afara in perioada primavara-toamna la distante de 30, 50, 70 si uneori chiar si la 90 de metri. Tintele pe care se trage sunt colorate cu cercuri concentrice (alb, negru, albastru, rosu si galben cu scor de la 1 la 10), dimensiunile lor fiind diferite in functie de distante, de ex in sala la 18 metri se trage la tinta de 40 cm (sau corespondenta ei de doar 20 cm continand doar cercurile de la 6 la 10 si avand 3 spoturi pentru fiecare din cele 3 sageti) iar afara la 70 de metri se trage la tinta de 122 cm pentru divizia recurve sau 80 cm la divizia compound de la 50 de metri.

Competitii Paralimpice

Sunt dedicate arcasilor cu dizabilitati si se desfasoara la fel ca si cele Target, in sala si afara la distante diferite. In acest tip de competitii se pot intalni probe pentru sportivi cu probleme de vedere sau chiar nevazatori care cu ajutorul unor dispozitive indrumatoare reusesc sa loveasca tinta de la distante destul de mari.

Competitii Field (Teren)

Acest tip de competitii pune la incercare atat abilitatile de a folosi arcul cat si rezistenta, desfasurandu-se pe teren variat, uneori cu diferente mari de nivel, majoritatea tintelor fiind in panta sau rampa, si chiar daca sunt la nivel cu arcasul exista obstacole care incurca aproximarea distantei. Exista doua parti in aceste competitii, una in care se trage la un numar de tinte fara a se cunoaste distanta, aceasta fiind aproximata in functie de marimea tintelor si experienta arcasului si una in care distantele sunt cunoscute si se trage la acelasi numar de tinte. Sper deosebire de competitiile Target, tintele de la Field au 6 cercuri din care 4 negre si 2 galbene pentru punctaj de 5 si 6 puncte.

Competitii Ski and Run (Biathlon)

In functie de locul in care se desfasoara aceste competitii se combina tirul cu arcul cu ski pentru zone montane si cu zapada sau cu alergare pentru celelalte zone. Sportivii alearga o anumita distanta avand posturi de tragere la tinta pe parcursul acestui traseu. Scorul se calculeaza combinand timpul din cadrul alergarii cu scorul tintelor lovite.

Competitii de Flight sau Clout (Zbor sau Steag)

Sunt competitii in care se trage la distante mari, la cele de flight masurandu-se distanta cea mai mare la care ajung sagetile iar la Clout avand un steag la distanta de 150 de metri in jurul caruia sunt facute 3 cercuri concentrice din 3 in 3 metri sau 10 cercuri la fiecare metru de la steag.

 

Loading...