12 Motive pentru copii sa traga cu arcul

From the Blog

12 Motive pentru copii sa traga cu arcul

 1. Se poate practica de la o varsta mica – indata ce un copil poate intinde un arc de 5-6 lbs poate incepe sa traga cu arcul. Pentru inceput poate fi un arc cu ventuze si copilul poate incepe prin joc practicarea acestui sport. Pana la 12 ani, cei ce participa la competitii vor fi incadrati in categoria copii.
 2. Un sport pentru oricine – acesta activitate este atat pentru cei ce nu ai dizabilitati cat si pentru cei ce au. Exista concursurile ParaArchery care sunt destinate persoanelor cu dizabilitati. Chiar si persoane nevazatoare trag cu arcul ajutati de un sistem special de ochire.
 3. Se practica in orice anotimp – tirul cu arcul este un sport ce se prefera sa se pratice afara in aer liber (outdoor),  cand vremea nu permite (din cauza temperaturii sau precipitatiilor) tirul cu arcul poate fi practicat in sala (indoor) fara nici o problema, chiar exista in perioadele de iarna competitii in sala unde se trage la 10 metri pentru copii si 18 metri pentru juniori si adulti.
 4. Unu din cele mai sigure sporturi – toate sporturile au un grad de pericol mai ales daca nu se respecta regulile. In tirul cu arcul regulile de siguranta sunt pe primul loc, de aceea este unu din cele mai sigure sporturi si statistic vorbind are aproape cel mai mic numar de incidente. Tirul cu arcul ajuta copiii sa fie mai responsabili si sa respecte echipamentul ce-l folosesc.
 5. O memorie pozitiva – lansarea fiecarei sageti este influentata constient sau inconstient de cea precedenta, observam atat ceea ce nu am facut corect cat si ceea ce am facut corect inainte de lansare. Este foarte important sa memoram doar ceea ce este corect pentru ca se intampla la fel de fiecare data (nu poti avea constanta in tragere daca tragi de fiecare data altfel) fata de ceea ce este gresit, unde avem o sumedenie de lucruri care influenteaza negativ tehnica (postura incorecta, devierea mainii de pe traiectoria declansarii, ridicarea umerilor, pozitia capului, muschi care lucreaza gresit sau care nu trebuie sa aiba activitate…) si este foarte dificil sa memoram si sa verificam foarte multe elemente gresite cand ne putem concentra pe doar cateva care sunt corecte iar timpul inh care le verificam este foarte scurt.
 6. Creste concentrarea – repetitia este fundamentul tirului cu arcul, toate sageile trase sunt defapt una singura, tragem de fiecare data aceeasi sageata doar ca imbunatatim tehnica si ne adaptam la mediul inconjurator (teren, conditii meteo, stres…). Pentru a avea o declansare perfecta, inseamna ca trebuie sa facem totul corect, tot ce tine de tehnica trebuie sa fie in parametri. Pentru a realiza aceasta este nevoie de foarte multa concentrare, atentia este distribuita in mai multe directii (postura, forte, ochire…) dar toate in acelasi timp trebuie mentinute pana in momentul in care toate sunt perfecte ca apoi sa declansam. Fara concentrare si control tirul cu arcul nu este posibil.
 7. Controlul emotional – poate nu stiati dar 70% din acest sport este control mental. Chiar daca stapanim tehnica foarte bine, factorii ce ne influenteaza cel mai multi sunt cei emotionali. Incepand de la importanta ce o dam colegilor la antrenament carora vrem sa le demonstram cat de buni suntem, gandurile din afara tirului cu arcul ce orice arcas le poate avea, stacarea pe un anumit echipament pe care incercam sa dam vina, dorinta de a depasi o limita sau un rezultat precedent… pana la stresul din competitii, momentele din eliminatorii unde sti ca o simpla greseala te poate arunca in spatele clasamentului, competitia cot la cot cu un adversar ce sti ca este foarte bun dar simti ca ai sanse sa-l depasesti… toate astea pot influenta uneori total ceea ce faci cand esti cu arcul in mana. Pentru a avea rezultate constante si din ce in ce mai bune, un bun arcas reuseste sa elimine cat mai multi din acesti factori disturbanti. In teorie este foarte simplu: focalizeaza-ti gandurile pe ceea ce ai de facut si elimina emotiile pentru secundele in care te pregatesti si lansezi sageata!
 8. Intareste increderea de sine – cresterea performantei in tirul cu arcul este una in continua crestere, factorii externi (emotii, probleme personale, alte activitati… ) pot influenta acesta crestere, uneori o pot transforma intr-una negativa, dar procesul nu scade, in cel mai rau caz stacneaza. Tot timpul creierul acumuleaza informatie noua si inbunatateste tehnica si controlul. Astfel increderea de sine este mentinuta iar aceasta crestere constanta amplifica dorinta arcasului de a-si stabili continu noi limite.
 9. Ajuta la stabilirea unui scop – nu exista nivel maxim in acest sport, nu exista moment in care sa poti zice ca sti sa tragi cu arcul perfect, intotdeauna exista un alt nivel la care poti trece, in general pentru a performa este vital sa-ti creezi tot timpul un scop pe care ulterior sa-l depasesti, incepand de la a nu rata o tinta, trecand prin eliminarea fiecarui cerc pana se ajunge la mijlocul tintei urmand apoi sa cresti distanta si reluand acelasi proces pana la nivelul competitional unde scopul e de a ajunge cat mai sus in clasamente, insa un scop mai important este sa te si menti pe pozitia pe care ai ajuns.
 10. Imbunatateste viata sociala – am tras singur ani in sir, singurul lucru ce m-a facut sa nu renunt a fost placerea de a trage, in schimb, momentul in care am reusit sa strang mai multi arcasi in jurul meu a fost o rampa de lansare, schimbul de pareri, competitiile amicale, discutiile si activitatile in grup creste atat placerea fata de acest sport cat si evolutia. Avantajul este ca fiind un sport individual, cei de langa tine nu-ti sunt defapt concuranta, nu poti influenta ceea ce face cel de langa tine, fiecare da maximum iar diferenta dintre tine si el se vede pe panou. De aceea vei intalni foarte des concurenti care chiar daca sunt la linia de tragere si concureaza vorbesc intre ei, isi spun glume, se ajuta…
 11. Dezvolta lucrul in echipa
 12. Tirul cu arcul e COOL!
Loading...