Participarea la primul concurs

From the Blog

Participarea la primul concurs

Orice competiție este un test și o verificare a nivelului tău ca arcaș raportat la tipul competiției și nivelul acesteia. Competiții se pot numi și simplele concursuri între sportivii aceluiași club, acestea oferindu-ți un iz din ceea ce înseamnă o competiție zonală, națională, continentală sau chiar mondială. Diferența dintre nivelul tău în antrenamente și nivelul în competiții este dată de adaptarea la locul desfășurării, stres, emoții și obiectivele puse.

Când e momentul pentru prima competiție?

Nu aștepta un semn care să-ți spună că ești pregătit, primele competiții la care vei participa nu trebuie să aibă obiective de clasare pe anumite poziții sau depășirea altor sportivi, singurele obiective ce trebuie să ți le pui sunt: să te simți bine alături de alți arcași, să vezi ce te influențează în timpul competiției, ce factori externi pot să apară și să-ți distragă atenția, să aprofundezi regulamentul competiției și să apreciezi la maxim fiecare săgeată. Nu e recomandat să începi cu concursuri de nivel înalt pentru a elimina posibilitatea descurajării în procesul tău de învățare. Vizează competițiile cu distante la care să te simți confortabil și care sunt mai aproape de locația ta.

Cum te pregătești?

În funcție de cât timp mai ai până la competiție, înscrie-te înaintea termenului limită, fi foarte atent la divizia din care faci parte și dacă echipamentul tău corespunde, categoria căruia aparti și vezi ce tip de competiție este. În funcție de aceasta antrenează-te pe țintele și distanțele ce le vei întâlni în competiție, citește atent regulamentul concursului și planifica-ți participarea în funcție de programul concursului.

Dacă este într-o localitate mai îndepărtată și/sau competiția se întinde pe mai multe zile trebuie să-ți faci rezervare la un hotel sau pensiune și să găsești soluții pentru a lua masa în funcție de program.

Îți recomand de la primul concurs să-ți notezi scorul la antrenamente și să-l compari cu cel din concurs, astfel vei vedea care este nivelul de adaptare la condițiile de concurs.

Pregătește echipamentul

În ziua precedentă concursului asigură-te că ai echipamentul complet și pregătit, odihnește-te, verifică vremea din ziua concursului dacă se desfășoară în aer liber și pregătește-te dacă este nevoie cu echipament corespunzător.

Arc, săgeți, tolba, protecții, suport arc, binoclu, rezerve pentru consumabile, echipamentul care reprezintă clubul, pix pentru scor, hârtiile care dovedesc identitatea și înscrierea la competiție sunt cele mai importante componente din echipament, dar pe lângă acestea mai poți avea: o pelerină de ploaie, o șapca care să te protejeze de soare, trusă cu accesorii și bună dispoziție.

Recomandări pentru perioada competiției

  • Fii prezent înainte de începerea concursului cu cel puțin 15-20 min, dacă nu vei fi presat de timp când te inscri, când îți pregătești echipamentul, când cauți colegii de panou… elimini o doză suplimentară de stres;
  • Comunică și crează o bună dispoziție cu ceilalți arcași și mai ales cu cei din grupul în care ești plasat, se diminuează strasul și gândurile negative;
  • Privește fiecare săgeată trasă ca și cum ar fi prima, gândul tău trebuie direcționat doar către tehnică de bază, nu lăsa să te afecteze nici o săgeată anterioară;
  • Nu te lăsa influențat de scorul celorlalți, oricum nu poți influența decât ce faci tu nu și ce fac ei;
  • Fii atent la semnalizări, indicațiile arbitrilor și organizatorilor, poziția pe panou unde urmează să tragi, notarea și semnarea fișelor de  scor;
    dacă ai nelămuriri apelează la arbitrii sau organizatori.

Nu uită să te simți bine și să te bucuri de participarea ta indiferent de rezultat, gândește-te că toți din jurul tău sunt prezenți pentru că au o pasiune comună cu tine: tirul cu arcul, orice pasiune se face din plăcere.

 

AA – Hit the X

Loading...