Tehnica de baza – Priza pe arc

From the Blog

Tehnica de baza – Priza pe arc

Poziția mâinii pe crosă determină direcția în care este împins arcul, chiar dacă inițial credem că ajunge să direcționăm săgeata în direcția dorită, dacă pe crosă se aplică alte forțe decât în planul arcului, acesta, în momentul eliberării corzii va fi influențat și la rândul ei, direcția săgeții va fi afectată. De aceea este foarte important ca mâna să împingă în crosă cu zona care este intersecția dintre oasele antebrațului, oasele degetului mare și cel arătător. Acest punct se află în palmă în mijlocul muschiului abductor pollicis brevis.

Deși mânerul se numește “pistol grip” și tendința este să fie ținut ca mânerul unui pistol, recomandarea este ca mâna să aibă un unghi de aproximativ 45 grade, doar începătorilor le este recomandat să aibă o priză mai fixă pentru control mai bun și siguranță. Pentru a înțelege mai ușor, imaginați-vă că întindeți mâna natural să prindeți ceva în față, așa ar trebui să se așeze mâna pe mâner, se verifică, ca linia vieții să nu atingă mânerul iar presiunea să fie direct în crosă. Orice forță aplicată sus, jos, stânga sau dreapta va afecta și va iniția o mișcare a crosei în momentul eliberării. Rotirea pălmii ajută la rotirea antebrațului astfel încât cotul să fie îndreptat în lateral nu în jos,  această poziție oferind spațiu corzii și evită lovirea antebrațului la eliberare.

În momentul plasării mâinii pe crosă se va forma un V între degetul mare și degetul arătător iar baza acestuia se va așeza în gâtul mânerului în mijloc, V-ul fiind îndreptat în jos pe direcția arcului.

Degetele nu trebuie să strângă crosa deloc, acestea trebuie să fie relaxate la fel ca și restul mâinii, forța arcului ce va împinge în braț trebuie suportată de oasele mâinii nu de mușchi, dacă aceștia intervin sau ajută la menținerea arcului întins vor diminua controlul iar menținerea arcului va fi tot mai dificilă.

Cei ce folosesc dragona (accesoriul care nu lasă arcul să cadă la eliberare) vor avea vârfurile degetelor îndreptate în jos și în fața crosei pentru ca aceasta să nu fie afectată la eliberare. Cei ce nu folosesc un accesoriu de prindere a arcului de mână vor pune degetul arătător și cel mijlociu pe crosă în față și foarte important să fie relaxate, acestea vor opri crosa în deplasarea ei în față.

Este foarte important ca suprafața de pe mânerul crosei să fie cât mai dreaptă și să nu fie înclinată stânga sau dreapta. Pentru o aderență mai bună, unii arcași folosesc diferite materiale cu care înfășoară mânerul, acesta este indicat să fie un material care absoarbe umezeală și cauciucat pentru aderență (ex: banda pentru mânerul rachetelor de tenis sau croselor de hochei) sau îl vor modela după preferința. Mâna se așează prima data în partea de sus a mânerului și ulterior se așează toată palma iar presiunea se va păstra pe întreaga durată a tragerii.

 

AA – Hit the X

Loading...