Stabilizatoare – Stabilizare si Echilibru

From the Blog

Stabilizatoare – Stabilizare si Echilibru

Stabilizatoarele reduc din vibrații și măresc inerția arcului menținându-l în poziție, fără acestea arcul se simte instabil și greu de menținut în momentul ochirii scăzând acuratețea și consistența tragerii. Totodată vei simți vibrații notabile ale arcului după declanșare.

Stabilizatorul este un tub de carbon cu șuruburi de prindere, unu  în arc iar celălalt permite adăugarea greutăților și amortizoarelor. Atentie la diferitele dimensiuni ale șuruburilor, deși sunt puține variante va puteți alege cu un stabilizator inutilizabil.

Greutăți
O greutate în capătul unui băț mișcat va încerca să-și păstreze poziția și se împotrivește mișcării, ceea ce se numește inerție, cu cât mai mare este greutatea cu atât va fi mai stabilă. La fel s întâmplă și în cazul stabilizatoarelor. Pentru un efect similar se poate face un compromis între lungimea stabilizatorului și greutatea atașată, cu cât este mai lung stabilizatorul, cu atât este nevoie de mai puțină greutate, și cu cât este mai scurt, cu atât greutatea crește. Lungimile variază de la 26″ la 32″ pentru cele frontale și între 10″ și 15″ pentru cele laterale. trebuie avut în vedere că nu putem crește greutatea la nesfârșit, trebuie să putem menține acea greutate în timpul tragerii.

În special la arcurile compound se folosesc greutăți foarte mari, greutatea arcului se verifică la full-draw observând dacă pinul cu care ochești coboară constant de pe țintă, aceasta duce la coborârea mâinii la declanșare iar săgețile tind să se infinga în partea de jos.

Amortizoare
Nu toată energia acumulată la fulldraw se transferă în săgeată, o parte se va transfera în arc prin lamele acetula și vor fi resimțite în corp, ceea ce nu este indicat mai ales pentru perioade mai mari de timp, ducând la afecțiuni fizice. Amortizoarele montate pe stabilizatoare, pe lame sau chiar pe sistemele de ochire au rolul de a prelua și dispersa aceste vibrații.

Verificare (Recurve olimpic)
Se întâlnește des încercarea de a copia configurația arcașilor renumiți doar că fiecare arcaș ar trebui să testeze pentru că este relativ la echipamentul fiecăruia și la modul particular de tragere. Și eu am încercat, astfel am aflat că Brady Ellison în 2017 avea 12oz în față și aprox 2x10oz în spate, Kim Woojin are 3oz în față și 2x1oz în spate sau Sjef Van den Berg are 16oz în față și 2x10oz în spate s.a.m.d., diferențele sunt destul de mari și depind și de forță arcului și unii au setări diferite și pentru diferitele tipuri de concurs (outdoor, indoor, field…).

Câteva testări ce le-am aflat și erificat în timp ar fi:

  • echilibrul arcului ținut cu coardă în sus și stabilizatorul în jos exact din punctul opus celui în care împinge mâna de arc în timpul tragerii. În funcție de partea în care se înclină, trebuie adăugat sau redus din greutate;

  • echilibrul arcului înclinat cu 180 de grade spre stânga sau dreapta , dintr-un punct cu 2-3 cm în fața mânerului;

  • lovirea ușoară a capătului unei lame, cu cât vibrațiile sunt mai mici și durată mai scurtă cu atât sunt preluate mai bine de amortizoare;

  • la declanșare sunetul arcului trebuie să fie cât mai scurt și mai înfundat (încă lucrez la asta, nu sună cum aș vrea eu, când găsesc soluție utilă voi adaugă aici 😉 )

 

AA – Hit the X

 

Loading...