Tehnica de baza – Priza pe coarda

From the Blog

Tehnica de baza – Priza pe coarda

Există mai multe poziții de agățare a corzii:

mediteranean – un deget deasupta săgeții și două sub săgeată;

trei degete sub săgeată – întâlnită cel mai des la divizia barebow;

un deget cu inel – întâlnită la arcurile tradiționale asiatice;

și altele mai puțin întâlnite. În acest articol voi prezenta

Priza Mediteraneană

Se folosesc 3 degete, unu deasupra săgeții și două sub săgeată și oferă un control mai mare asupra punctului de întâlnire dintre arcași și arc.

Priza se face pe buricele degetelor sau la prima încheietură a degetelor, pentru mine de exemplu, cu cât e mai adâncă priza cu atât am mai multă siguranță și pot relaxa mai ușor antebrațul.

Nu toate cele trei degete aplică pe coardă aceași forță, la întinderea maximă raportul recomandat este 50% degetul mijlociu, 40% degetul arătător și 10% pe degetul inelar, eu încerc să echilibrez forța pe cele trei degete pentru a nu pierde controlul de pe degetul inelar așa că raportul aplicat este de aproximativ 40-40-20. Degetul mic și degetul mare sunt relaxate complet și sunt lăsate în poziția naturală, în cazul în care folosiți un tab, acestea sunt prevăzute cu un “suport” pentru degetul mare. Un alt accesoriu întâlnit foarte des la tab-uri este despărțitorul dintre degetul arătător și degetul mijlociu care elimină presiunea pe nockul săgeții.

După ce mâna de arc este așezată pe mâner, priza pe coardă va crea o tensiune ușoară care ajută la fixarea acesteia și relaxarea brațului. Poziția corectă a mâinii este similară cu cea întâlnită în cazul în care țineți o plasă/geantă sau o găleată, vârful degetelor sunt tensionate cât să țină mânerul/toarta iar restul mâinii este relaxată.

Este unu din punctele de contact cu arcul ceea ce înseamnă că este foarte importantă consistența. O priză bună pe coardă influențează pozitiv menținerea la întinderea maximă și eliberarea constantă a corzii. Cu cât este mai sigură priza pe coardă cu atât crește încrederea arcașului în timpul tragerii.

Priză pe coardă trebuie să aibă o direcție opusă direcției în care va pleca săgeata, dacă presiunea pe degete variază, la eliberarea direcția va fi afectată iar această se va vedea atât în impactul de pe țintă cât și în direcția în care pleacă mâna de coardă după eliberare.

Pentru a evita tensionarea greșită a corzi, înainte de eliberare, palma trebuie să fie perpendiculară pe sol, orice tensionare sau rotire va afecta atât coarda cât și crearea unei tensiuni inutile în antebraț. Consistența și poziția palmei se poate verifica încercând să atingi gâtul cu degetul mic, dacă nu reușești înseamnă că palma are un alt unghi față de sol.

 

AA – Hit the X

Loading...